Projectinfo

Troeven in handen

Beton is al tientallen jaren een basisbestanddeel in de bouw en ondergaat een revolutie in combinatie met de 3D-printtechniek. Deze technologie maakt een nauwkeurige plaatsing van beton mogelijk, waardoor materiaalverspilling en CO2-uitstoot worden verminderd. De vormvrijheid die 3D-printen biedt, maakt ingewikkelde ontwerpen en vormen mogelijk die voorheen onmogelijk waren met traditionele methoden. Deze flexibiliteit maakt gepersonaliseerde ontwerpen mogelijk tegen minimale extra kosten en vermindert de afhankelijkheid van geschoolde arbeidskrachten, waardoor de bouw efficiënter wordt.

Beton waar nodig

Een van die troeven is dat de betonprinter de mogelijkheid heeft om alleen daar beton te leggen, waar het constructief nodig is. Traditioneel gestort beton is massief en bevat veel meer beton dan constructief nodig is. Daardoor wordt onnodig beton gebruikt, wat slecht is voor de CO2-uitstoot, want bij de productie van cement komt erg veel van dit broeikasgas vrij.

Nieuwe vormen

Het 3D-printen van een ingewikkelde vorm in beton is voor de printer niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid. Met 3D-betonprinten worden zeer fijne betonstructuren mogelijk. Hierdoor worden betonnen gebouwen en constructies met hele nieuwe vormen mogelijk.

Robotisering

Het prefab gerobotiseerde proces van 3D betonprinten biedt een significant voordeel in een tijd waarin er steeds minder geschoold personeel beschikbaar is. Het gebruik van geautomatiseerde 3D beton printtechnologie vermindert de afhankelijkheid van handmatige arbeid, wat vooral gunstig is in een markt met een tekort aan gekwalificeerde bouwvakkers. Hierdoor kunnen bouwprojecten toch op tijd en binnen budget worden voltooid.

Projectinfo

  • Project Milestone

    In de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven in Nederland verandert een innovatief project de toekomst van de bouw. Nadat de eerste commerciële 3D-geprinte betonnen woning werd gerealiseerd in 2021, worden dit jaar de overige vier woningen geprint. Deze zullen naar verwachting medio 2025 op de markt beschikbaar zijn en nieuwe normen stellen op het gebied van modern comfort, duurzaamheid en...

    Lees meer

  • Hoge ambities

    Voortbouwend op het succes en de lessen van de eerste woning, zullen de laatste vier woningen bestaan uit twee en drie verdiepingen. Deze woningen demonstreren de ontwerpflexibiliteit van 3D-betonprinten, met dragende binnenmuren en veelzijdige buitenmuren. Het printen zal in 2024 beginnen en de voltooiing wordt verwacht medio 2025. Dit project zal opnieuw de grenzen van 3D-geprinte woni...

    Lees meer

  • Troeven in handen

    Beton is al tientallen jaren een basisbestanddeel in de bouw en ondergaat een revolutie in combinatie met de 3D-printtechniek. Deze technologie maakt een nauwkeurige plaatsing van beton mogelijk, waardoor materiaalverspilling en CO2-uitstoot worden verminderd. De vormvrijheid die 3D-printen biedt, maakt ingewikkelde ontwerpen en vormen mogelijk die voorheen onmogelijk waren met traditionele...

    Lees meer

  • Onderzoeksprogramma

    Het begin van het 3D-betonprinten voor dit project heeft zijn oorsprong in 2005. In 2015 kreeg het oorspronkelijke experiment een opvolging op veel grotere schaal.

    Lees meer

  • Wonen in Bosrijk

    De 3D-betongeprinte woningen staan in Bosrijk in de nieuwbouwwijk Meerhoven, Eindhoven. Er is bij de ontwikkeling van Bosrijk ingezet op een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke en architectonische kwaliteit. Zo krijgen de woningen geen aardgasaansluiting.

    Lees meer

Partners

Project Milestone wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Brabant en Metropoolregio Eindhoven

Lees meer