Projectinfo

sgwb-3d-print

Troeven in handen

Beton is al decennia het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Iedereen is ermee bekend, weet hoe het eruit ziet, waar het voor gebruikt wordt en hoe het verwerkt wordt. In dit bekende beeld komt nu verandering. Sinds 2015 wordt geëxperimenteerd met het 3D-printen van beton. Dat lijkt op het eerste oog verrassend, want de finesse die komt kijken bij printen past niet bij het plompe karakter van beton. Toch heeft 3D-geprint beton allerlei troeven waardoor het een grote toekomst kan hebben.

Daar waar nodig

Een van die troeven is dat de betonprinter de mogelijkheid heeft om alleen daar beton te leggen waar het constructief nodig is. Traditioneel gestort beton is massief, en bevat veel meer beton dan constructief nodig is. Daardoor wordt meer beton gebruikt, wat slecht is voor de CO2-uitstoot, want bij de productie van cement komt erg veel van dit broeikasgas vrij.

Nieuwe vormen

Het 3D-printen van een ingewikkelde vorm in beton is voor de printer niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid. Met 3D-betonprinten worden zeer fijne betonstructuren mogelijk. Bij het traditioneel storten van beton bepaalt de bekisting de uiteindelijke vorm van beton. Met betonprinten kunnen bouwers straks betonnen details zo klein als een erwt maken, en ronde, holle of bolle vormen. Hierdoor worden betonnen gebouwen en constructies met hele nieuwe vormen mogelijk.

Integratie

Een nieuwe mogelijkheid is het printen van verschillende soorten, kwaliteiten en kleuren beton, en dat allemaal in één integraal product. Daarmee kan bijvoorbeeld een complete wand geprint worden, met alle benodigde functionaliteiten. Zo’n wand kan met vezels of ijzerdraad versterkt worden of voorzien worden van een actieve isolerende laag beton voor de warmte. Ook is het mogelijk om aan de buitenkant vuilafstotend beton te printen zodat de gevel schoon blijft. Of aan de binnenkant een laag aanbrengen die zorgt voor een prettige akoestiek. Daarnaast kunnen de benodigde sparingen en interne afvoerleidingen van waterdicht beton direct aangebracht worden. Hierdoor verloopt het bouwproces veel efficienter en sneller.

Nog een troef is de mogelijkheid om individuele klantwensen te verwerken. Een afwijkende uitvoering brengt immers weinig kosten met zich mee.

Het 3D-printen van beton creëert ook de mogelijkheid om slimme componenten direct op de juiste plaats in de constructie in te brengen. Denk aan draadloze sensoren voor temperatuur, verlichting of beveiliging. Die kunnen direct tijdens het printproces geïncorporeerd worden, in plaats van achteraf. Dat bespaart tijd en geld.

Ook voor de vakman heeft betonprinten voordelen. Traditioneel verwerken van beton is zwaar en belastend werk. Het trillen van gestort beton en het vlechten van stalen wapeningsnetten is zwaar. Deze activiteiten zijn voor 3D-geprint beton niet nodig.

Projectinfo

  • Project Milestone

    Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos hebben het eerste bewoonbare huis gerealiseerd dat rechtstreeks uit de printer komt . De woning is de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. De huizen van het project, met de naam Project...

    Lees meer

  • Hoge ambities

    De huizen worden na elkaar gerealiseerd, terwijl onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis. Zo zal de eerste vrijstaande woning een gelijkvloerse woning worden die off-site wordt geprint. De volgende woning moet twee woonlagen krijgen en on-site worden gerealiseerd. Voor de samenwerkende...

    Lees meer

  • Troeven in handen

    Beton is al decennia het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Iedereen is ermee bekend, weet hoe het eruit ziet, waar het voor gebruikt wordt en hoe het verwerkt wordt. In dit bekende beeld komt nu verandering. Sinds 2015 wordt geëxperimenteerd met het 3D-printen van beton. Dat lijkt op het eerste oog verrassend, want de finesse die komt kijken bij printen past niet bij het plompe...

    Lees meer

  • Onderzoeksprogramma

    Het begin van het 3D-betonprinten voor dit project heeft zijn oorsprong in 2005. In 2015 krijgt het oorspronkelijke experiment een opvolging op veel grotere schaal.

    Lees meer

  • Wonen in Bosrijk

    De 3D-betongeprinte woning staat in Bosrijk in de nieuwbouwwijk Meerhoven, Eindhoven. Er is bij de ontwikkeling van Bosrijk ingezet op een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke en architectonische kwaliteit. Zo krijgen de woningen geen aardgasaansluiting.

    Lees meer

Partners

Project Milestone wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Brabant en Metropoolregio Eindhoven

Lees meer