Projectinfo

Onderzoeksprogramma

Het begin van het 3D-betonprinten voor dit project heeft zijn oorsprong in 2005. In 2015 kreeg het oorspronkelijke experiment een opvolging op veel grotere schaal.

Eindelijk was het zover in 2005. Na twee jaar ontwikkelen en vele proeven, werd er voor het eerst in de wereld in één arbeidsgang succesvol een muur geprint met betonmortel. In twee uur ontstond uit droge stof een constructie van 3,5 meter lang, ruim 2 meter hoog en 15 cm breed. Gemaakt met de High Tech Beamix mortel & equipment technologie van die tijd én een handbediende printer! Het 3D-printen van beton was geboren. Aangezien de marktvraag uitbleef en niemand wist wat we hier concreet nog meer mee konden doen, verdween het project mét de mortel in de ijskast. Het duurde nog 10 jaar voordat de tijd en de markt wel rijp was voor deze innovatieve technologie.

3DCP

In 2015 startte de Technische Universiteit Eindhoven het onderzoeksprogramma 3D Concrete Printing (3DCP). Voor het financieren en dragen van het 3DCP programma vond de TU/e een groep van aannemers, bouwmaterialenleveranciers en ingenieursbureaus. Saint-Gobain Weber Beamix mag natuurlijk niet ontbreken in deze selectie. De uitvinder van droge mortel brengt immers niet alleen de morteltechnologie, maar ook de kennis en ervaring op het gebied van mechanisatie en verpompen met zich mee.

Maar de partners wilden meer dan dit. Fundamenteel onderzoek en experimenteren hebben geleid tot voorspelbaarheid in het gedrag van materiaal en materieel, in wisselende omstandigheden. Dit heeft ervoor gezorgd dat inmiddels constructieve elementen en constructies op een verantwoorde manier worden geproduceerd.

Bekijk hier de uitgebreide video

Projectinfo

  • Project Milestone

    In de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven in Nederland verandert een innovatief project de toekomst van de bouw. Nadat de eerste commerciële 3D-geprinte betonnen woning werd gerealiseerd in 2021, worden dit jaar de overige vier woningen geprint. Deze zullen naar verwachting medio 2025 op de markt beschikbaar zijn en nieuwe normen stellen op het gebied van modern comfort, duurzaamheid en...

    Lees meer

  • Hoge ambities

    Voortbouwend op het succes en de lessen van de eerste woning, zullen de laatste vier woningen bestaan uit twee en drie verdiepingen. Deze woningen demonstreren de ontwerpflexibiliteit van 3D-betonprinten, met dragende binnenmuren en veelzijdige buitenmuren. Het printen zal in 2024 beginnen en de voltooiing wordt verwacht medio 2025. Dit project zal opnieuw de grenzen van 3D-geprinte woni...

    Lees meer

  • Troeven in handen

    Beton is al tientallen jaren een basisbestanddeel in de bouw en ondergaat een revolutie in combinatie met de 3D-printtechniek. Deze technologie maakt een nauwkeurige plaatsing van beton mogelijk, waardoor materiaalverspilling en CO2-uitstoot worden verminderd. De vormvrijheid die 3D-printen biedt, maakt ingewikkelde ontwerpen en vormen mogelijk die voorheen onmogelijk waren met traditionele...

    Lees meer

  • Onderzoeksprogramma

    Het begin van het 3D-betonprinten voor dit project heeft zijn oorsprong in 2005. In 2015 kreeg het oorspronkelijke experiment een opvolging op veel grotere schaal.

    Lees meer

  • Wonen in Bosrijk

    De 3D-betongeprinte woningen staan in Bosrijk in de nieuwbouwwijk Meerhoven, Eindhoven. Er is bij de ontwikkeling van Bosrijk ingezet op een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke en architectonische kwaliteit. Zo krijgen de woningen geen aardgasaansluiting.

    Lees meer

Partners

Project Milestone wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Brabant en Metropoolregio Eindhoven

Lees meer