Veelgestelde vragen

Algemeen

 • 1. Wat is project Milestone?

  Project Milestone gaat over de realisatie van vijf 3D geprinte woningen binnen de wijk Bosrijk in Eindhoven. In 2021 is reeds de eerste woning gerealiseerd (zie ook 3dprintedhouse.nl) , nu gaan we de vier resterende woningen bouwen.


 • 2. Waar komen de 3D geprinte woningen te staan?

  De woningen komen te staan in de wijk Bosrijk in Eindhoven. Het perceel waar de woningen komen bevindt zich tussen de wegen Bosuil, Bosfazant en Sliffertsestraat. De woningen zijn straks bereikbaar via de Bosuil.


 • 3. Worden alle onderdelen 3D geprint? Vloeren e.d. en trap ook?

  Alle binnen en buiten muren worden geprint. Ook de buiten bergingen zullen geprint worden. De vloeren en trap worden niet 3D geprint, dat is helaas momenteel nog niet mogelijk.


 • 4. Worden de woningen op locatie geprint?

  Nee, de elementen voor de woningen worden geprint in de 3D printfabriek van Saint- Gobain Weber Beamix in Eindhoven. Op locatie worden de elementen in elkaar gezet.


 • 5. Wanneer worden de woningen gebouwd?

  De bouw van de woningen start naar verwachting in Q1-2025


 • 6. Wanneer worden de woningen opgeleverd?

  De woningen worden naar verwachting in Q3-2025 opgeleverd.


 • 7. Kan ik de woningen kopen

  Ja dat kan. Daarvoor hebben we een voorverkoop website opgezet waar je je interesse kunt aangeven. Ga naar woneninmilestone.nl voor meer informatie. Na de zomervakantie (2024) zullen de woning in verkoop gaan.


 • 8. Kan ik een Milestone woning op een andere plek laten bouwen?

  Op dit moment worden de woningen exclusief gerealiseerd op deze locatie. Heb je interesse om een dergelijke woning op een andere locatie te plaatsen dan kan je contact opnemen met Saint-Gobain Weber Beamix.


 • 9. Wat is er anders t.o.v. Milestone 1?

  Het belangrijkste verschil is dat de nieuwe woningen over meerdere verdiepingen beschikken. Waar Milestone 1 over één woonlaag beschikte, bestaan de nieuwe woningen uit 2 of 3 verdiepingen. Daarnaast is de 3D-printtechniek doorontwikkeld en zijn leerpunten uit Milestone 1 meegenomen in de ontwerpen van de nieuwe woningen.


 • 10. Waarin verschillen de nieuwe woningen van de eerste?

  De belangrijkste wijzigingen t.o.v. Milestone 1 zijn:

  • De nieuwe woningen beschikken over 2 of 3 woonlagen i.p.v. één.
  • De woningen voldoen aan de huidige BENG regels.
  • Binnen en buitenwand bestaan niet meer uit één element.

 • 11. Welke bedrijven/instanties nemen er deel aan project Milestone?

  Project Milestone is een samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gemeente Eindhoven is mede-initiatiefnemer, aanjager van innovatie en faciliteert het project, de TU/e is de kennispartner binnen deze samenwerking, Saint- Gobain Weber Beamix ontwikkelde het proces dat nodig is om constante kwaliteit te leveren op de productielijn, Houben / Van Mierlo Architecten heeft de woningen ontworpen, Witteveen+Bos werkt aan de bouwtechnische en constructieve aspecten en Bouwbedrijf Van Wijnen leidt het project en bouwt de woningen.


 • 12. Wat is de rol van Van Wijnen binnen project Milestone?

  Van Wijnen is marktleider in betaalbaar wonen en ontwikkelt, bouwt, transformeert, renoveert en beheert vastgoed met 2.400 trotse, gedreven vakliefhebbers vanuit 27 locaties in Nederland. Dat doen we vanuit ons hart en met een duidelijke missie: samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. We maken ons sterk voor betaalbaar wonen in heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. En voor een duurzaam bouwproces met oog voor de generaties na ons. We stellen ons daarbij steeds de vraag: welke plekken kunnen we creëren die ook op lange termijn waarde toevoegen aan de omgeving?


 • 13. Wat is de rol van Saint-Gobain Weber Beamix binnen project Milestone?

  Weber Beamix kijkt altijd vooruit. Al in 2005 printen we met een handbediende 3D printer in 1 arbeidsgang een stabiele muur van betonmortel. Een wereldprimeur. Het duurde nog 10 jaar voordat de tijd en de markt rijp was voor deze innovatieve technologie. Sinds 1965 heeft Weber Beamix een reputatie opgebouwd als toonaangevend producent & leverancier van droge mortelproducten en oplossingen aan de woning- & utiliteitsbouw, de industrie en de civiele bouw. Naast de bekende geel -groene bulksilo’s op de bouwplaatsen zijn onze producten in verpakte vorm in de bouwmaterialenhandel en de “Doe het Zelf’’ te vinden. In 2008 is Weber Beamix onderdeel geworden van Saint-Gobain, de grootste en oudste producent en distributeur van bouwmaterialen ter wereld.


 • 14. Wat is de rol van Witteveen + Bos binnen project Milestone?

  Witteveen+Bos levert advies- en ingenieursdiensten op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Met meer dan 1.000 medewerkers richt het bureau zich vooral op complexe projecten, die hoogwaardige kennis en een integrale aanpak vereisen. Centraal staat de multidisciplinaire aanpak, waarbij intensief wordt samengewerkt door en met specialisten uit verschillende disciplines. Witteveen+Bos is koploper op het gebied van 3D-betonprinten. Sinds 2013 is het bureau betrokken bij de ontwikkeling van 3DCP, onder andere in het samenwerkingsprogramma met de TU Eindhoven, waarbij de ingenieurs en constructeurs verantwoordelijk zijn voor ontwerp en engineering. In verschillende samenwerkingen zijn met 3D-betonprinten al verschillende projecten gerealiseerd.


 • 15. Wat is de rol van TU/e binnen project Milestone?

  De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een onderzoeksuniversiteit, gespecialiseerd in engineering science & technology. De TU/e is internationaal gericht en tegelijkertijd sterk geworteld in het hightech ecosysteem van de regio Brainport Eindhoven. Binnen de faculteit Bouwkunde beschikt de universiteit sinds 2015 over Europa’s grootste betonprinter. De betrokken onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Theo Salet, exploreren en ontwikkelen de mogelijkheden van geprint beton, in nauwe samenwerking met bedrijven en andere kennisinstellingen. Weber Beamix heeft daar een studie naar laten doen die binnenkort wordt afgerond met een promotie (PhD). Met de uitkomsten van die studie begrijpen we het printsysteem betere en kan daardoor kwaliteit worden gegarandeerd.


 • 16. Wat is de rol van gemeente Eindhoven binnen project Milestone?

  Eindhoven vormt het hart van de Brainportregio, een wereldwijde hotspot voor technologie design. Samen met Amsterdam (Schiphol) en Rotterdam (havens) is Eindhoven (hightech) een essentieel onderdeel van de moderne Nederlandse economie. In afgelopen decennia heeft Eindhoven zich ontwikkeld van fabrieksstadje naar een stedelijk ecosysteem dat creativiteit en innovatie ademt. Eindhoven herbergt meer dan 1000 startups binnen haar stadsgrenzen, evenals grote multinationals als Philips en ASML. High-tech bedrijven, designers, kenniswerkers en studenten uit de hele wereld worden aangetrokken tot deze regio die ideeën omzet in realiteit.


Verkoop