Nieuws

Project Milestone krijgt vervolg: 4 nieuwe 3D-betongeprinte woningen gaan de hoogte

In 2021 rolde de eerste 3D betongeprinte woning van project ‘Milestone’ uit de 3D-printer en ontvingen de eerste huurders de sleutel van deze unieke woning in de Eindhovense wijk Bosrijk. Een wereldprimeur die de internationale pers haalde; niet eerder werd een geprinte woning daadwerkelijk bewoond. Nu, drie jaar later, krijgt het project een vervolg met de vier doorontwikkelde woningen, ditmaal bestaande uit meerdere verdiepingen. Na de zomervakantie start de verkoop van de woningen.

Doorontwikkeling techniek
Na de realisatie van de eerste 3D-geprinte woning is op de achtergrond hard doorgewerkt aan de doorontwikkeling van de printtechniek. Saint-Gobain Weber Beamix, met een vestiging op bedrijventerrein de Hurk in Eindhoven, heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het totale proces om zo tot een uniek industrieel en schaalbaar 3D-betonprintproces te komen. Mede in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is dit proces de afgelopen jaren tot in detail uitgewerkt en geoptimaliseerd, waardoor continu een gegarandeerde kwaliteit geleverd wordt. Daarbij is er minder materiaal nodig vergeleken met bestaande bouwmethodes, waardoor er CO2 bespaard wordt.

Nieuwe ontwerpen
Daarop zijn er twee nieuwe woningtypes ontwikkeld die, in tegenstelling tot de eerste woning, bestaan uit meerdere verdiepingen. De nieuwe woningen halen hun constructieve eigenschappen volledig uit het geprinte beton, een wereldwijd unieke eigenschap binnen de 3D-geprinte woningbouw. De nieuwe woningen passen door het organische ontwerp – een bewoonbare 'zwerfkei' - bij uitstek in hun bosrijke omgeving. Van ieder type woning worden er twee geplaatst aan de Bosuil in Eindhoven.

Start verkoop
In tegenstelling tot de eerste woning binnen Milestone, zullen de nieuwe woningen te koop worden aangeboden. Geïnteresseerden kunnen hier meer informatie vinden. Op onze website is alle informatie over de 3D geprinte woningen te vinden en kunnen geïnteresseerden zich melden. De start van de verkoop staat na de zomervakantie gepland.

Realisatie
Na afronding van het verkoopproces zal begin 2025 worden gestart met de realisatie van de woningen. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. De planning is dat de nieuwe bewoners in de zomer van 2025 hun intrek kunnen nemen in de woningen.

Samen aan de slag met innovatie
Kenmerkend voor het project Milestone is de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gemeente Eindhoven is mede-initiatiefnemer, aanjager van innovatie en faciliteert het project, de TU/e deed onderzoek en ontwikkelde modellen om het 3D-betonprinten mogelijk te maken, Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde het proces dat nodig is om constante kwaliteit te leveren op de productielijn, Houben / Van Mierlo Architecten heeft de woningen ontworpen, Witteveen+Bos werkt aan de bouwtechnische en constructieve aspecten en Bouwbedrijf Van Wijnen leidt het project en bouwt de woningen.

Share it
 • Project Milestone krijgt vervolg: 4 nieuwe 3D-betongeprinte woningen gaan de hoogte

  In 2021 rolde de eerste 3D betongeprinte woning van project ‘Milestone’ uit de 3D-printer en ontvingen de eerste huurders de sleutel van deze unieke woning in de Eindhovense wijk Bosrijk. Een wereldprimeur die de internationale pers haalde; niet eerder werd een geprinte woning daadwerkelijk bewoond. Nu, drie jaar later, krijgt het project een vervolg met de vier doorontwikkelde woningen,...

 • EenVandaag: innovaties in de bouw

  Het actualiteitenprogramma EenVandaag heeft in de zomer opnames gemaakt in Eindhoven, Heerenveen en Julianadorp voor een zomerserie. In deze serie komen innovaties in de bouw aan bod met als centrale vraag: hoe zorgen we voor één miljoen nieuwe woningen in 2030? In beeld is gebracht hoe onze woningfabriek in Heerenveen daaraan gaat bijdragen. En hoe kan onze 3D-betonprinte woning daaraan...

 • Nieuws 3D-betongeprint huis gaat hele wereld over

  Op vrijdag 30 april 2021 ontving de eerste bewoner van het 3D-betongeprint huis in Eindhoven de sleutel. En dat nieuws is niet onopgemerkt gebleven! Van Australië tot Amerika en van China tot Honolulu. Het eerste huis van de vijf van ‘Project Milestone’, gaat de hele wereld over. Een lange rij van nationale en internationale topmedia maakte er berichten, artikelen of video-items van. Dat...

 • Livestream presentatie terugkijken

  Op 30 april 2021 werd de eerste Milestone woning via een livestream aan de buitenwereld gepresenteerd. Op Youtube is deze uitzending in zijn geheel terug te kijken.

 • Beeld- en videomateriaal

  Wilt u beeld- en videomateriaal van project Milestone downloaden? Kijk dan in onze galerij of op Youtube.

Partners

Project Milestone wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Brabant en Metropoolregio Eindhoven

Lees meer