Nieuws

Nieuwe Eindhovense 3D geprinte woningen in ontwikkeling

In 2021 rolde de eerste 3D geprinte woning van project ‘Milestone’ uit de 3D printer en ontvingen de eerste huurders de sleutel van deze unieke woning in de wijk Bosrijk in Eindhoven. Een echte wereldprimeur, omdat er nog niet eerder een woning werd geprint die voldeed aan alle bouwschriften. Nu, 3 jaar later, kunnen er nog eens vier nieuwe 3D geprinte woningen toegevoegd worden aan de wijk Bosrijk in Eindhoven.

Doorontwikkeling techniek
Na de realisatie van de eerste 3D geprinte woning is op de achtergrond hard doorgewerkt aan de doorontwikkeling van de printtechniek. Saint-Gobain Weber Beamix, met een vestiging op bedrijventerrein de Hurk in Eindhoven, heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het totale proces om zo tot een industrieel en schaalbaar 3D betonprintproces te komen.

Mede in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is dit proces de afgelopen jaren tot in detail uitgewerkt en geoptimaliseerd. Er is daardoor minder materiaal nodig voor het printen en er wordt een nieuwe mortel toegepast met minder cement, waardoor er ook CO2 bespaard wordt.

Nieuwe ontwerpen
Daarop zijn er twee nieuwe woningtypes ontwikkeld die, in tegenstelling tot de eerste woning, bestaan uit meerdere verdiepingen. De nieuwe woningen halen hun constructieve eigenschappen volledig uit het geprinte beton, een wereldwijd unieke eigenschap binnen de 3D geprinte woningbouw. De nieuwe woningen passen door het organische ontwerp bij uitstek in hun bosrijke omgeving, en hebben evenals de eerste woning een uniek ontwerp dat lijkt op een bewoonbare zwerfkei. Van iedere type woning is het de intentie om er twee te plaatsen aan de Bosuil in Eindhoven. In totaal komen er dan vier 3D geprinte woningen bij in dit bosrijke stukje Eindhoven.

Pre-sale nieuwe woningen
In tegenstelling tot de eerste woning binnen Milestone, zullen de nieuwe woningen te koop worden aangeboden. Om de interesse in de markt te peilen worden de woningen op dit moment aangeboden in een pre-sale. Op de website www.woneninmilestone.nl is alle informatie over de 3D geprinte woningen te vinden en hier kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

Samen aan de slag met innovatie
Kenmerkend voor het project Milestone is de samenwerking van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gemeente Eindhoven is mede-initiatiefnemer, aanjager van innovatie en faciliteert het project, de TU/e is de kennispartner binnen deze samenwerking, Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde het proces dat nodig is om constante kwaliteit te leveren op de productielijn, Houben / Van Mierlo Architecten heeft de woningen ontworpen, Witteveen+Bos werkt aan de bouwtechnische en constructieve aspecten en Bouwbedrijf Van Wijnen leidt het project en bouwt de woningen.

Share it
  • Nieuwe Eindhovense 3D geprinte woningen in ontwikkeling

    In 2021 rolde de eerste 3D geprinte woning van project ‘Milestone’ uit de 3D printer en ontvingen de eerste huurders de sleutel van deze unieke woning in de wijk Bosrijk in Eindhoven. Een echte wereldprimeur, omdat er nog niet eerder een woning werd geprint die voldeed aan alle bouwschriften. Nu, 3 jaar later, kunnen er nog eens vier nieuwe 3D geprinte woningen toegevoegd worden aan de wijk...

  • EenVandaag: innovaties in de bouw

    Het actualiteitenprogramma EenVandaag heeft in de zomer opnames gemaakt in Eindhoven, Heerenveen en Julianadorp voor een zomerserie. In deze serie komen innovaties in de bouw aan bod met als centrale vraag: hoe zorgen we voor één miljoen nieuwe woningen in 2030? In beeld is gebracht hoe onze woningfabriek in Heerenveen daaraan gaat bijdragen. En hoe kan onze 3D-betonprinte woning daaraan...

  • Nieuws 3D-betongeprint huis gaat hele wereld over

    Op vrijdag 30 april 2021 ontving de eerste bewoner van het 3D-betongeprint huis in Eindhoven de sleutel. En dat nieuws is niet onopgemerkt gebleven! Van Australië tot Amerika en van China tot Honolulu. Het eerste huis van de vijf van ‘Project Milestone’, gaat de hele wereld over. Een lange rij van nationale en internationale topmedia maakte er berichten, artikelen of video-items van. Dat...

  • Livestream presentatie terugkijken

    Op 30 april 2021 werd de eerste Milestone woning via een livestream aan de buitenwereld gepresenteerd. Op Youtube is deze uitzending in zijn geheel terug te kijken.

  • Beeld- en videomateriaal

    Wilt u beeld- en videomateriaal van project Milestone downloaden? Kijk dan in onze galerij of op Youtube.

Partners

Project Milestone wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Brabant en Metropoolregio Eindhoven

Lees meer